Overal ter wereld bieden verschillende organisaties uitwisselingsprogramma’s aan met meer dan 50 landen. Van Amerika tot Japan, van Zuid-Afrika tot Zweden. En ja, ook België en Mexico zijn populaire bestemmingen voor studenten die er graag een jaartje op uit trekken. Mariana Cuesta Penagos (17) is afkomstig uit Chiapas in het zuidelijke deel van Mexico en verblijft momenteel een jaartje in België met AFS. Jérôme Soete is een 21-jarige student ingenieur uit Roeselaere en ging 2 jaar geleden met Rotary naar Mexico.
Hebben jullie altijd al willen reizen naar het buitenland? Of was het een opgelegde keuze?
Mariana Cuesta Penagos: “Mijn neven en nichten gingen altijd op uitwisseling en ik had voor mezelf al heel lang beslist dat ik dat ook zou doen.”
Jérôme Soete: “Ik niet. In mijn laatste jaar secundair wist ik niet wat ik verder zou studeren. Mijn grootvader vroeg waarom ik niet naar het buitenland vertrok, omdat ik toch zo graag reisde. Ik dacht ‘waarom niet?!’ en ik heb mij ingeschreven.”
Jullie gingen elk met een andere organisatie. Wat is het verschil tussen AFS en Rotary?
Jérôme: “Het grootste verschil is dat Rotary een echte uitwisseling is. Wanneer jij weg bent, komt een ander gastkind jou thuis vervangen. En ook bij de familie waar jij heen gaat is de zoon of dochter naar het buitenland. Je bent hun uitwisselingszoon, hun kind is weg en jij neemt voor een jaar zijn/haar plaats in. Bij AFS kom je in een familie als extra kind.”
Mariana: “En bij de Rotary verander je toch elke 3 maanden van familie ook? Om zo het hele land te zien?”
Jérôme: “Normaalgezien wel, maar ik ben bij mij familie gebleven. Ik zat daar goed. Dus als jij je goed voelt en je familie gaat ermee akkoord dat je blijft dan is dat geen probleem.”
Waarom hebben jullie ervoor gekozen om naar België / Mexico te gaan?
Mariana: “Mijn eerste keuze was Canada omdat ik Engels wou leren maar daar was geen plaats meer. Ze hebben mij dan België aangeraden omdat de mensen hier veel talen spreken. AFS vertelde mij ook dat het een heel rustig land was met een heel andere cultuur dan de mijne. Het sprak mij aan en de keuze was snel gemaakt.”
Jérôme “Ik had Australië gekozen. Maar omdat ik al 18 was voor mijn vertrek mocht ik daar niet meer heen. Mijn tweede optie was Mexico, omdat ik wist dat het een land van ‘feesters’ was. En net dat wou ik heel graag leren. (lacht) Ohja en ook om de cultuur natuurlijk!”
Hoe moeilijk is het om de taalbarrière te overwinnen?
Mariana: “Ik denk dat het Nederlands een van de moeilijkste talen is die ik ooit heb gehoord. Maar dat is goed, want je leert iets totaal verschillends van het jouwe. En als je iets zo moeilijks kunt leren dan zijn alle andere dingen veel gemakkelijker.”
Jérôme: “Het Spaans was niet zo moeilijk. Ik sprak niets voor ik vertrok. In het begin was het niet simpel, maar na 6 maanden kon ik mij al goed verstaanbaar maken. Je zegt nog vaak genoeg belachelijke dingen maar ze verstaan je toch al.”
Mariana: “Ik denk dat het ook gemakkelijker is omdat er in Mexico niet zo veel talen zijn als hier. Als je je daar niet in het Spaans kunt uitdrukken dan heb je pech. Maar als mijn Nederlands niet lukt, probeer ik het in het Engels.”
Jérôme: “Mijn gastzus sprak Engels, mijn gastouders niet. Ik kon haar vaak om een vertaling vragen en leerde zo heel veel bij. Maar als ze je hier niet in het Nederlands verstaan, kun je het altijd proberen in het Engels, Frans of zelfs Spaans.”
Mariana: “Mijn jongere gastbroertjes studeren Latijn en vaak kunnen zij zo de betekenis van een Spaans woord afleiden. De talenkennis van de meeste Vlamingen is echt bewonderswaardig!”
Als je zou moeten kiezen tussen Mexico en België?
Jérôme + Mariana: “Mexico!!” (lachen)
Waarom niet België?
Jérôme: “Ik ben nu meer dan een jaar terug in België en het is hier zo rustig, ik ga hier ook nooit uit. In Mexico daarentegen ging ik zo vaak weg, ik had daar ook veel meer vrienden, echte boezemvrienden! En die Mexicaanse cultuur, die is zo veel mooier, zo veel plezanter. Mexico is vakantie, hier is alles serieus. Je moet studeren, hebt verantwoordelijkheden.”
Mariana: “Je moet wel toegeven dat België de meest verstandige keuze is. Wat betreft studies en werk en toekomst. Maar in Mexico is er zon, cultuur, de mensen zijn er veel vrolijker. Daar wordt je niet zo snel beoordeeld, je bent wie je bent en niemand bekijkt je daarvoor als een raar beestje.”
Jérôme jij kiest Mexico. Zou je echt willen terugkeren en daar gaan wonen?
Jérôme: “Ja! Ik weet niet voor altijd. Maar een huisje daar of nog eens rondreizen staat zeker nog op mijn verlanglijst. Ik wil wel eens terug voor zo’n 5 à 6 maanden. Gisteren nog was ik samen met mijn nonkel aan het zien om mijn stage in Mexico te doen.”
Maar je hebt geen plannen om voor altijd naar Mexico te verhuizen?
Jérôme: “Dat is heel moeilijk want je hebt familie in België en familie daar. Ik denk dat het te moeilijk zou zijn om voor altijd te verhuizen. Daar kan ik nu niet op antwoorden. Maar als ik daar stage kan doen en het bevalt me.. wie weet?!”
Wat zijn de grootste verschillen tussen België en Mexico?
Mariana: “Ik denk de manier van denken van de mensen; hun attitude.”
Jérôme: “Ja maar dat hangt ook af van het weer. Omdat er in Mexico meer zon is, zijn de mensen daar ook veel opgewekter.”
Mariana: “Ja maar toch. Wij zijn anders! (lacht) Ik denk dat er hier over heel veel kan gepraat worden. In Mexico bestaan nog altijd heel veel taboes. Je kunt daar bijvoorbeeld niet openlijk over seks praten. En hier wordt daar zelfs op school en thuis over gebabbeld. En ook de manier van leven. Hier is iedereen zo ordelijk en stipt. Bij ons is dat helemaal niet belangrijk.”
Jérôme: “Maar in Mexico zijn de mensen wel veel opener op andere vlakken; ze zijn vrolijker, socialer, nodigen je uit bij hen thuis. Dat vond ik heel leuk. Hier zijn de mensen ook vriendelijk en ze willen je wel leren kennen maar er blijft toch altijd een zekere afstand en voorzichtigheid bestaan.”
Zou je Mexico in een paar woorden kunnen beschrijven?
Mariana: “Feest! En cultuur!”
Wat maakt die Mexicaanse feestjes toch zo goed?
Mariana: “Eerst en vooral de muziek. Hier is het allemaal techno en elektronische muziek. Bij ons kennen ze die genres ook maar de Latino-muziek blijft toch favoriet. En hier danst iedereen alleen! In Mexico dans je altijd met iemand. Bovendien maakt feesten deel uit van de Mexicaanse cultuur, in België niet echt.”
Wat is jullie mooiste herinnering (tot hier toe)?
Jérôme: “Er zijn er zoveel, ik zou het niet weten. (na lang nadenken) Ik denk nog vaak terug aan de nachten dat ik van mijn gastouders mocht uitgaan. En ook al zond ik om 3u ‘snachts bericht om te melden dat ik niet meer zou thuiskomen, er was nooit een probleem. Integendeel, ze stuurden terug ‘wees voorzichtig en amuseer je’. Zalige tijden!”
Mariana: “Voor mij zijn dat de AFS-kampen en de momenten samen met de andere uitwisselingsstudenten. En elk moment dat ik heb met mijn familie hier, de avonden die we samen in de zetel doorbrengen. Je leert zo veel nieuwe mensen kennen.”
Heeft je uitwisseling jou veranderd als persoon?
Jérôme: “Ja heel veel. Ik ben nu veel opener, ik spreek liever met de mensen, ik ga graag uit. Het is moeilijk uit te leggen maar ik denk echt dat ik veel veranderd ben.”
Mariana: “Mij ook. Toen ik hier toekwam was ik nog zo kinds en in enkele maanden tijd ben ik echt veel volwassener geworden. Wanneer je een andere cultuur leert kennen ga je ook veel meer de jouwe gaan appreciëren. Je leert jezelf, je cultuur en jou achtergrond beter kennen.”
Jérôme, wat was de moeilijkste aanpassing; België – Mexico of Mexico – België?
Jérôme: “Mexico-België. Terugkomen was heel erg. Beseffen dat je een schitterend jaar achter de rug hebt en dat alles toch een keer moet ophouden. Ik heb wel het geluk gehad dat ik meteen in het werk gesmeten werd hier dus ik had niet veel tijd om te luieren en te piekeren. Er meteen terug invliegen en nieuwe mensen leren kennen, dat was het beste wat ik kon doen.”
Waarom moeten andere studenten op uitwisseling gaan?
Jérôme: “Het is een ongeloofelijke ervaring. Op je 18 ben je nog zo jong, hoewel je zelf denkt van niet. En wanneer je op uitwisseling gaat leer je zo veel bij, in eén jaar word je vijf jaar ouder. Plus je leert een andere taal en cultuur kennen.”
Mariana: “Ja het is echt een fantastische ervaring. In 11 maanden beleef je veel ups en downs, maar dat is in je thuisland ook zo. Je leert zo veel over mensen en over dingen die in jou land niet bestaan. Het is iets dat iedereen moet beleefd hebben.”
(MVDJ, 07/04)
Een jaartje tussenuit?
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten