De Mexicaanse keuken is een rijke mengelmoes van de oorspronkelijke Indiaanse en Spaanse keuken. De gerechten zijn kleurrijk en dankzij de fijne toets van verschillende kruiden zijn ze bovendien erg pittig.
De oorsprong van de Mexicaanse keuken ligt bij de Mayacultuur en de Azteken.
Zij waren echte kunstenaars in het bereiden van smakelijke en gevarieerde gerechten.
Tomaten, bonen, hete pepers, maïs en paprika’s waren de basisproducten. De Mexicanen
aten echter ook al mango, ananas, avocado en kokosnoten. Met behulp van limoen,
koriander en komijn gaven ze een aparte, fijne toets aan hun bereidingen.
Vanaf de 16de eeuw, door de komst van de Spanjaarden, sluipen Spaanse invloeden
binnen in de originele Mexicaanse keuken. De Spaanse invloed zal nooit overheersen
maar brengt wel nieuwe smaken en gerechten met zich mee zoals knoflook, granen, rijst,
vleessoorten en wijn.
Meer dan honderd pepers
In Mexico tref je meer dan honderd verschillende soorten pepers aan.
Ze verschillen in grootte, smaak, vorm en sterkte en voegen kleur en vooral smaak toe
aan de Mexicaanse gerechten. Ancho, habanero, poblano, serrano en jalapeno, het is
maar een kleine greep uit het enorme aanbod van pepers.
Typisch Mexico
Mexicaans koken lijkt een ‘ver van mijn bed show’, maar is helemaal niet moeilijk. Veel
van de benodigdheden zijn tegenwoordig bijna overal te koop zodat iedereen tortilla’s of
een heerlijk Mexicaans vleesgerecht kan bereiden.
Tortilla’s worden gemaakt van een deeg van maïs- of tarwemeel en gedurende enkele
minuten verwarmd op een bakplaat. Dit ongerezen, dunne, platte broodje is het
nationale brood van alle Mexicanen. Tortillas, die nog het meest lijken op dunne
pannenkoekjes, kunnen gebruikt worden als voorgerecht, in de soep, als ingrediënt van
hoofdgerechten of om zo op te eten met wat vlees, kaas of chilisaus.
Tortilla’s kunnen op veel verschillende manieren gebruikt worden en zijn bovendien onderdeel van heel wat typische Mexicaanse gerechten.
Zo heb je o.a. tacos, tostadas, enchiladas, quesadillas en burrito’s.
* taco: opgerolde tortilla met rund-, varkens- of kippenvlees
* tostada: knapperig, gefrituurde tortilla, besmeerd met bonen en belegd met stukjes
kip, geraspte kaas, sla, zure room en saus
* enchilada: kort gebakken tortilla gevuld met kip en overgoten met een rode
of groene pikante saus
* quesadilla: tortilla gevuld met kaas, aardappelpuree en gehakt, hierna worden ze
dubbelgevouwen en gegrild of gebakken
* burrito: tortilla gevuld met bonen en vlees (meestal gehakt of kip, soms ook kaas) en
opgerold zodat de vulling binnenin de tortilla zit
Ook bekend uit Mexico is Guacamole. De ingrediënten van deze (dip)saus zijn naast
avocado vaak ook tomaten, ui en/of knoflook, limoensap, chilipeper (jalapeno),
korianderblad en verschillende andere kruiden. Guacamole wordt meestal gegeten met
maïschips ook gekend als Doritos, maar kan bij eender welk gerecht toegevoegd worden.
(RA, 27/04)
Koken met een sterretje
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten